Antivirusi – protivirusni programi

Antivirus - protovirusni program

 

Protivirusna zaščita

Dandanes že skoraj vsa podjetja vsak dan uporabljajo računalnike, zato je izjemno pomembno, da imajo zadostno zaščito pred virusi. Računalniški virusi so bolj dovršeni in škodljivi kot kdaj koli prej, saj lahko virus poškoduje računalnik do te mere, da ga ni več mogoče uporabljati. Da bi zaščitili svoje podjetje in njegove računalniške sisteme, je ključno, da imamo dobro protivirusno programsko opremo – ta je tako bistvenega pomena za vsa podjetja, ki želijo zaščititi svoje podatke in računalniške sisteme pred poškodbami, napadi ali zlorabami.

Računalniški virus lahko razumemo kot bolezen računalnika, tako kot človeške viruse, ki povzročajo bolezni pri ljudeh. Računalniški virusi so vrsta zlonamerne kode ali programa, ki spreminjajo način delovanja računalnika in so zasnovani za širjenje med računalniki z vstavljanjem lastne kode v računalniške programe. Virus je tako vsak neželeni program, ki v uporabnikov sistem vstopi brez njegove vednosti in izvaja neželena in zlonamerna dejanja, ki na koncu vplivajo na delovanje sistema in datoteke. Slednji lahko opočasni delovanja računalnika ali poškoduje dele sistema, ukrade osebne podatke ali pošilja nepooblaščena sporočila. Računalniški virusi naj bi vsako leto povzročili milijardno gospodarsko škodo zaradi povzročanja okvar sistema, poškodovanja podatkov, kraje podatkov in povečanja stroškov vzdrževanja.

Poleg računalniških virusov nevarnost podjetju predstavlja tudi druga zlonamerna programska oprema. Ta škoduje samemu računalniškemu sistemu, posega v podatke uporabnika ter slednje zbira, največkrat pa delujejo skrito in brez vednosti/dovoljenja lastnika računalnika. Tipični predstavnik slednje je t.i. Trojanski konj, ki z zlonamerno kodo namesti programsko opremo, ki se zdi v redu, vendar je skrita, da ustvari vrata v sistem. To običajno povzroči izgubo ali krajo podatkov iz zunanjega vira. Črv je prav tako samostojni del zlonamerne programske opreme, ki se razmnožuje, da se razširi na druge računalnike. Pogosto uporablja računalniško omrežje za širjenje, pri čemer se zanaša na varnostne pomanjkljivosti ciljnega sistema, da omogoči dostop. V zadnjem času je pogosta tudi vohunska programska oprema, ki pomaga zbirati informacije o osebi ali organizaciji brez njene vednosti kar lahko vodi v hudo poslovno in finančno škodo.

Zaradi vseh zgoraj opisanih nevarnostih, ki pretijo informacijski varnosti je pomembna ustrezna zaščita le-te!

Prvi korak je namestitev dobre protivirusne programske opreme. Kot že ime pove, protivirusna programska oprema deluje proti virusu. Virus zazna ali prepozna, nato pa po odkritju prisotnosti virusa deluje na odstranitvi iz računalniškega sistema. Tako deluje kot profilaktično sredstvo, tako da ne samo odstrani virus, temveč tudi preprečuje, da bi morebitni virus v prihodnosti okužil računalnik.

Protivirusna programska oprema je tako programska oprema, ki je nameščena v računalniškem sistemu za zaščito in je namenjena odkrivanju, preprečevanju in ukrepanju proti zlonamerni programski opremi v računalniku, vključno z virusi. Tudi če ste pametni pri uporabi računalnika, da ne pridete v stik z virusom, je le-ta bistveni del dobre varnostne strategije. Deluje v ozadju in preveri vsako datoteko, ki jo odprete, ter jo primerja z znanimi virusi in drugimi vrstami zlonamerne programske oprem –  s tem boste preprečili, da bi se vaša naprava okužila. Programska oprema izvaja tudi sistemske preglede, s katerimi zagotavlja, da na vašem računalniku ne mirujejo nobeni virusi. Če slednja naleti na virus ali drugo zlonamerno programsko opremo, bo to datoteko ustavila, ter jo samodejno izbrisala.

Celoviti programi za zaščito pred virusi pomagajo zaščititi datoteke in strojno opremo pred vsemi grožnjami in tako omogoča visoko stopnjo IT varnosti in zmanjša možnost napadov, zlorab in vdorov.

Zato je protivirusna zaščita bistvenega pomena za vsa podjetja, ki želijo zaščititi svoje podatke in računalniške sisteme pred poškodbami.

Zavedati se moremo, da je preprečevanje veliko bolj učinkovito kot zdravljenje, zato je bolje, da imamo vzpostavljen sistem za odkrivanje in preprečevanje virusnih napadov, kot da bi porabili čas in denar za popravilo okuženih strojev.

Seznam najbolj priljubljenih in zanesljivih proizvajalcev protivirusne programske opreme: